Πληροφορίες

Ιστορικά στοιχεία
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού (ΧΚΦ) ιδρύθηκε το 1980 με πρωτοβουλίες του Ορειβατικού Συλλόγου Δράμας, με στόχο να καλύψει τις βασικές ανάγκες αναψυχής και άθλησης της γύρω περιοχής. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων, το Χιονοδρομικό Κέντρο απέκτησε τη δική του δυναμική και ένα φανατικό κοινό που το ανέδειξε σε ένα από τα πιο σημαντικά χιονοδρομικά κέντρα της χώρας και βασικό τουριστικό πόλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης.Η σύσταση της Αναπτυξιακής Εταιρίας στις 20-01-2000 με την επωνυμία «Αναπτυξιακή Εταιρία Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού» (ΑΝ.ΦΑ. ΑΕ) με έδρα την Δράμα έδωσε τη δυνατότητα ανάπτυξης των υποδομών του Κέντρου. Το 2006 η εταιρία μετονομάστηκε σε «ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΛΑΚΡΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Ο.Τ.Α» με διακριτικό τίτλο «ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΦΑΛΑΚΡΟΥ ΑΕ».

Η χρήση και η εκμετάλλευση του Χ.Κ.ΦΑΛΑΚΡΟΥ έχει παραχωρηθεί πλέον στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ, η οποία το διαχειρίζεται μέσω ανάθεσης συμβάσεων παροχής υπηρεσιών για την υποστήριξη λειτουργίας και τον εκχιονισμό του δρόμου πρόσβασης σε αναδόχους.Υποδομές χιονοδρομίας και λοιπές εγκαταστάσεις
Το Χιονοδρομικό Κέντρο διαθέτει 21 πίστες, διαφορετικού βαθμού δυσκολίας συνολικού μήκους 17 χλμ με μήκη που ποικίλουν από 230μ μέχρι 1500μ. αλλά και διαδρομές μεγάλων αποστάσεων μήκους πάνω από 2500μ. και μεγάλης υψομετρικής διαφοράς από 2232 μ έως 1615 μ σε βορινές πίστες, που είναι κατάλληλες και για αθλητικές διοργανώσεις.


Παράλληλα, η άριστη ποιότητα χιονιού, οι πολλές βορινές, βορειοδυτικές και βορειοανατολικές πλαγιές-φυσικές πίστες που βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 2000μ., η απουσία εδαφικών εξάρσεων και ταυτόχρονα οι εναλλαγές κλίσεων προσφέρουν εξαιρετική ποικιλία επιλογών για όλα τα επίπεδα χιονοδρόμων και για όλους τους τύπους χιονοδρομίας.Σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα του Φαλακρού αποτελεί η μακρά περίοδος χιονοκάλυψης που οφείλεται τόσο στη γεωγραφική του θέση όσο και στο μεγάλο υψόμετρο, καθώς η βάση του χιονοδρομικού είναι στα 1720μ και οι πίστες βρίσκονται σε υψόμετρο που φτάνει και τα 2232μ.Όμως το αλπικό τοπίο του Φαλακρού προσφέρεται και για άλλες δραστηριότητες, αλλά και για μια απλή βόλτα, καθώς συνδυάζει υπέροχη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις: την λίμνη του ποταμού Νέστου και τα Βουλγαρικά σύνορα, το υπέροχο Φαράγγι των Πύργων, τον κάμπο της Δράμας, το Παγγαίο, την Θάσο, τον Άθω, το Αιγαίο, ακόμα και τον Όλυμπο με καλές καιρικές συνθήκες.Στο Χιονοδρομικό Κέντρο λειτουργούν:

  • Τρείς συρόμενοι αναβατήρες, μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα και τρία baby lift, που εξυπηρετούν τις 21 πίστες του χιονοδρομικού κέντρου.
  • Μία πίστα snowmobile.
  • Τρία σαλέ, δύο στη βάση του χιονοδρομικού και ένα στον τερματισμό της τετραθέσιας καρέκλας, με πανοραμική θέα σε υψόμετρο 2110μ. Το ένα από τα σαλέ στη βάση του κέντρου (Καταφύγιο ΕΟΣ Δράμας), διαθέτει εστιατόριο και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες διανυκτέρευσης 80 ατόμων.
  • Σημεία εστίασης.
  • Σημεία πώλησης και ενοικίασης ειδών χιονοδρομίας με σχολές εκμάθησης σκι.
Υπηρεσίες (διαμονή -καταστήματα)
Δείτε στην αντίστοιχη σελίδα του παρόντος ιστολογίου.


Τρέχουσα χιονοδρομική περίοδος 2018-2019

Το ΧΚΦ για την τρέχουσα χιονοδρομική περίοδο θα λειτουργεί με όλο το εν λειτουργία δυναμικό του από 21-12-2018 έως 12-04-2019, κατά τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων-Νέου Έτους (έως 06-01-2019) συνεχώς και εν συνεχεία τις ημέρες Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή και τις λοιπές αργίες της περιόδου. Μπορεί να λειτουργήσει και σε άλλες επιλεγμένες ημέρες για ειδικούς λόγους (επισκέψεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κλπ).
Η λειτουργία του ΧΚΦ για τη χιονοδρομική περίοδο 2018-2019 καθώς και ο εκχιονισμός του δρόμου πρόσβασης, έχουν ανατεθεί μετά από την διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών στην εταιρεία "ΜΟΝΤΕ ΝΟΥΛΙΚΑΣ" ΥΙΟΙ Ν.ΝΟΥΛΙΚΑ Ο.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου