Πληροφορίες

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού ιδρύθηκε το 1980 με πρωτοβουλίες του Ορειβατικού Συλλόγου Δράμας, με στόχο να καλύψει τις βασικές ανάγκες αναψυχής και άθλησης της γύρω περιοχής. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων, το Χιονοδρομικό Κέντρο απέκτησε τη δική του δυναμική και ένα φανατικό κοινό που το ανέδειξε σε ένα από τα πιο σημαντικά χιονοδρομικά κέντρα της χώρας και βασικό τουριστικό πόλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης.Η σύσταση της Αναπτυξιακής Εταιρίας στις 20-01-2000 με την επωνυμία «Αναπτυξιακή Εταιρία Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού» (ΑΝ.ΦΑ. ΑΕ) με έδρα την Δράμα έδωσε τη δυνατότητα ανάπτυξης των υποδομών του Κέντρου. Το 2006 η εταιρία μετονομάστηκε σε «ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΛΑΚΡΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Ο.Τ.Α» με διακριτικό τίτλο «ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΦΑΛΑΚΡΟΥ ΑΕ».

Η χρήση και η εκμετάλλευση του Χ.Κ.ΦΑΛΑΚΡΟΥ έχει παραχωρηθεί πλέον στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ, η οποία το διαχειρίζεται μέσω ανάθεσης συμβάσεων παροχής υπηρεσιών για την υποστήριξη λειτουργίας και τον εκχιονισμό του δρόμου πρόσβασης σε αναδόχους.Το Χιονοδρομικό Κέντρο διαθέτει 21 πίστες, διαφορετικού βαθμού δυσκολίας συνολικού μήκους 17 χλμ με μήκη που ποικίλουν από 230μ μέχρι 1500μ. αλλά και διαδρομές μεγάλων αποστάσεων μήκους πάνω από 2500μ. και μεγάλης υψομετρικής διαφοράς από 2232 μ έως 1615 μ σε βορινές πίστες, που είναι κατάλληλες και για αθλητικές διοργανώσεις.


Παράλληλα, η άριστη ποιότητα χιονιού, οι πολλές βορινές, βορειοδυτικές και βορειοανατολικές πλαγιές-φυσικές πίστες που βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 2000μ., η απουσία εδαφικών εξάρσεων και ταυτόχρονα οι εναλλαγές κλίσεων προσφέρουν εξαιρετική ποικιλία επιλογών για όλα τα επίπεδα χιονοδρόμων και για όλους τους τύπους χιονοδρομίας.Σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα του Φαλακρού αποτελεί η μακρά περίοδος χιονοκάλυψης που οφείλεται τόσο στη γεωγραφική του θέση όσο και στο μεγάλο υψόμετρο, καθώς η βάση του χιονοδρομικού είναι στα 1720μ και οι πίστες βρίσκονται σε υψόμετρο που φτάνει και τα 2232μ.

Όμως το αλπικό τοπίο του Φαλακρού προσφέρεται και για άλλες δραστηριότητες, αλλά και για μια απλή βόλτα, καθώς συνδυάζει υπέροχη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις: την λίμνη του ποταμού Νέστου και τα Βουλγαρικά σύνορα, το υπέροχο Φαράγγι των Πύργων, τον κάμπο της Δράμας, το Παγγαίο, την Θάσο, τον Άθω, το Αιγαίο, ακόμα και τον Όλυμπο με καλές καιρικές συνθήκες.

Στο Χιονοδρομικό Κέντρο λειτουργούν:

  • Τρείς συρόμενοι αναβατήρες, μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια και τρία baby lift, που εξυπηρετούν τις 21 πίστες του χιονοδρομικού κέντρου.
  • Μία πίστα snowmobile.
  • Τρία σαλέ, δύο στη βάση του χιονοδρομικού και ένα στον τερματισμό της τετραθέσιας καρέκλας, με πανοραμική θέα σε υψόμετρο 2110μ. Στο ένα από τα σαλέ στη βάση του κέντρου, λειτουργεί εστιατόριο και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες διανυκτέρευσης 80 ατόμων.
  • Σημεία εστίασης.
  • Σημεία πώλησης και ενοικίασης ειδών χιονοδρομίας με σχολές εκμάθησης σκι.
Κατά την χιονοδρομική περίοδο 2015-2016, λόγω της άγονης τελικά εξέλιξης του σχετικού διαγωνισμού υποστήριξης λειτουργίας που διενήργησε η Περιφέρεια ΑΜΘ, θα λειτουργήσουν προσωρινά μόνον οι εγκαταστάσεις της βάσης του χιονοδρομικού κέντρου  [τα δύο baby lift, το συρόμενο της πίστας ''Νέστος'' (''π.Μέστα) και το σαλέ του ΕΟΣ Δράμας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου